Leichhardt House 2 

This single fronted Edwardian dwelling is typical of housing found in Leichardt. The site slopes to the rear of the property, encompassing a lower ground level used as a garage and storage. The back yard beyond was dominated by a concrete driveway, providing access to the rear lane. The existing addition at the rear was a 1960’s DIY brick and fibro box with small, dark rooms. The owners wanted to retain the external wall structure and reconfigure the interior. They wanted a casual living area on the lower ground level connecting to a new private open space at the rear. The external lining of fibro sheeting was replaced with Colorbond corrugated steel cladding. the existing roof and timber wall structure was retained, minimizing the cost and construction time. A new master suite was created at the rear, connecting to a new balcony beyond. This also provided a covered entertainment area off the Family room below.


Back of property in Balmain
Side of Residential Home in Balmain
Inside the Residential Building in Balmain

Above are a few of the before photos and what this residential building in Balmain looked like before the redesign.


Also included was a new bathroom and ensuite. The original living room was retained as a multi-purpose room, with a new half-wall and large sliding panel, instead of a traditional wall and door, to retain the rooms open feel while providing additional privacy when required. The new stair and hallway adjacent provide natural light and ventilation with a pair of automatic skylights, which can open and close remotely. The lower ground garage was opened up with new openings in the original brick wall and converted to a generous casual living area with a new kitchen ,pantry, laundry ,toilet and cook book library. The client had a collection of pinball machines which needed a permanent space. Additional space under the house was excavated and a new “den” created complete with dramatic backlighting. The outdoor entertainment area adjacent incorporates a BBQ and pizza oven. Provision was made for cables and anchoring points for an outdoor movie screen and speakers. The new balcony above, off the master bedroom was enclosed with a screen of horizontal timber battens, stained to complement the dark grey metallic finish to the corrugated steel cladding.

 

Get in touch

What can adaptive design do for your space? Give us a call or shoot us an email and we will take you through it.

Get in touch